Naar "Mijn trainingen"

Ontwikkelingsgerichte leidinggevende vermindert kans op burn-out

Gepubliceerd op 17-10-2018, door Bram Hart

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Gent en King’s College London hebben een verband gevonden tussen de doelstellingen van leidinggevenden en burn-out onder medewerkers.

Medewerkers met leidinggevenden die puur op resultaat gericht zijn ervaren vaker burn-out klachten dan medewerkers met leidinggevenden die zich op ontwikkeling richten. Het grote onderscheid tussen de twee soorten doelstellingen is dat bij de resultaatgerichte leidinggevende een fout veel stress oplevert omdat deze ten koste gaan van de gestelde doelen. Bij de ontwikkelingsgerichte leiders zijn fouten onderdeel van het leerproces, waardoor een fout maken als iets natuurlijks wordt gezien, als iets dat er bij hoort.

Natuurlijk hoeft dit niet ten koste van de resultaten te gaan. Ook resultaatgericht leiderschap kan positieve effecten hebben, zoals op bijvoorbeeld productiviteit. De onderzoekers benadrukken echter het belang van ontwikkelingsgerichte leiders of doelstellingen binnen bedrijven, omdat ze bijdragen aan een veilige werkomgeving en een positief effect hebben op de gezondheid van de werknemers.

Benieuwd naar het onderzoek? Lees het hier!

Ontwikkelingsgerichte leidinggevende vermindert kans op burn-out
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.