Hoe besteedt de gemiddelde Nederlander zijn tijd?
Gepubliceerd op 18-12-2018, door De RedactieOp 7 december verscheen het Tijdsbestedingsonderzoek (TBO) van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In dit onderzoek werd gekeken naar de manier waarop bijna 2000 mensen hun tijd indelen. De resultaten van dit onderzoek kunnen vervolgens heel mooi vergeleken worden met de resultaten van onderzoeken uit eerdere jaren, teruggaand tot 2006. Hieruit volgen wat interessante resultaten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ondersteunt het onderzoek het idee dat we alsmaar drukker worden niet.
In het onderzoek wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘verplichte’ tijd, ‘persoonlijke’ tijd en vrije tijd. Onder ‘verplichte’ tijd vallen onder andere werk en zorgtaken. Wat blijkt? De verhouding tussen deze vormen van ‘tijd’ zijn minimaal veranderd. Aan verplichte taken zoals werk en zorgtaken werd in 2016 wekelijks ongeveer dezelfde tijd besteed als in 2006. Wel anders is de manier waarop: hoewel de hoeveelheid activiteiten op één dag gemiddeld hetzelfde is gebleven, wordt er wel meer multitasking ingezet. Daarnaast voelen mensen zich wel drukker.
Een ander interessante bevinding is dat Nederland er nog geen blijk van geeft een 24/7 economie te worden. De kantooruren zijn vrijwel niet veranderd, net zoals de momenten waarop men graag wenst te winkelen of naar de supermarkt gaat.
Meer lezen? Zie: https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2018/Alle_ballen_in_de_lucht