Naar "Mijn trainingen"

Nederlands management heeft inhaalslag te maken

Gepubliceerd op 27-09-2018, door Bram Hart

Recent is er door de Rabobank in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en World Management Survey een onderzoek uitgevoerd naar internationale managementpraktijken. Vier aspecten van management zijn over achttien verschillende managementpraktijken uitgevraagd onder managers en medewerkers. En wat bleek? Nederland eindigde als zesde, achter de VS, Duitsland, Zweden, Japan en Canada.

De vier aspecten van management die zijn onderzocht zijn 1. operationeel, 2. monitoring, 3. doelen en 4. personeelsmanagement. Bij operationeel is vooral gekeken naar lean management: hoeveel verspilling vindt er in het productieproces plaats? Monitoring richt zich op de wijze waarop bedrijven prestatiedata bijhouden en analyseren. Het aspect “doelen” richt zich meer op de op lange en korte termijn gestelde doelen, en in hoeverre mensen zich hier in kunnen herkennen. Personeelsmanagement houdt zich ten slotte bezig met talentmanagement.

Het mooie van de gebruikte onderzoeksmethode is dat goed inzichtelijk gemaakt kan worden hoe er op de verschillende aspecten gescoord wordt. Zo scoort Nederland bijvoorbeeld enorm goed op het aspect operationeel: de vertaalslag van klantaanvraag naar product wordt nergens beter gemaakt. Ook op monitoring zit Nederland nog binnen acceptabele grenzen. Echter op de gestelde doelen en personeelsmanagement scoort Nederland erg laag.

Maakt dit uit? Jazeker! Uit ander onderzoek blijkt dat de kwaliteit van managementpraktijken sterk samenhangt met het bruto binnenlands product (bbp). Dit betekent dat als de Nederlandse managementpraktijk op het niveau van Zweden en Duitsland zou zitten, de  productiviteit per werknemer zou kunnen toenemen met een vier procent hogere omzet en een zeven procent hogere winst als resultaat.

 

Meer lezen? https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/september/kwaliteit-van-management-in-nederland/

Nederlands management heeft inhaalslag te maken
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.