De wereld waarin we leven wordt steeds complexer. Dat betekent dat er steeds meer gevraagd wordt van ons vermogen zaken te doorgronden en verbanden te leggen die er ogenschijnlijk niet lijken te zijn. Deze complexiteit vraagt om een open perspectief en een onderzoekend en probleemoplossend denkvermogen. Want wanneer je in staat bent zaken te onderzoeken en ze daarna vanuit een helikopterview te analyseren dan wordt het resultaat meer dan slechts de optelsom van de losse delen. Zo kan je vanuit nieuwsgierigheid complexe zaken ontrafelen om nieuwe ideeën op te doen of om duidelijkheid te creëren.
In deze training ontwikkel je je analytisch en probleemoplossend denkvermogen. Zo leer je met en van je medecursisten hoe je je onderzoekend en nieuwsgierig op kunt stellen en wat je nodig hebt om een probleem of situatie vanuit verschillende gezichtspunten te kunnen bekijken. Ook staan we stil bij het loskomen van standaard denkpatronen om creatiever te kunnen denken. Met een andere denkwijze kan je bijvoorbeeld snel nieuwe verbanden leggen.
Leren in stand-ups en retrospectives
Het trainingsprogramma Vergroot je denkvermogen bestaat uit 3,5 klassikale trainingsdag met telkens een tussenliggende periode van een aantal weken. In deze weken kun je gebruik maken van onze online coaching die je helpt het geleerde tijdens de training ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. De eerste dag starten we met het bespreken van je leerdoelen en maak je kennis met je medecursisten. Iedere volgende trainingsdag start je de dag met een stand-up. Dit is een staande meeting (vandaar de naam) met je collega cursisten waarin we gezamenlijk terugblikken op de ervaringen van de afgelopen weken. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Waar kunnen de trainer en je medecursisten je mee helpen? Je leert kritische interviewtechnieken toe te passen op elkaars inbreng om elkaar verder te helpen. Zo leer je stapsgewijs je eigen en elkaars doelstellingen in dit leertraject effectief te evalueren. In een afsluitende retrospective (een halve dag) blik je terug op het gehele leerproces.
Programma
Dag 1 - Inzicht creëren in complexe problemen (9.30 - 16.00 uur)
In deze training ervaar je hoe je flexibel kunt denken. Via ongewone denktechnieken gebruik je je hoofd en handen om een probleem te analyseren. Zo kom je tot verrassend nieuwe inzichten in onmogelijk lijkende situaties.
Na deze training:
- Heb je ervaren welk deel van je analyse- en oplossingscapaciteiten je (nog) niet gebruikt
- Heb je geëxperimenteerd met het vergroten van je breinplasticiteit / denkflexibiliteit
Dag 2 - Werken vanuit verschillende perspectieven (9.30 - 16.00 uur)
Een groot deel van wat we doen of níet doen, wordt bepaald door de manier waarop we denken. Om dat te ervaren leggen we je denkpatronen onder de loep. Je ervaart welke mogelijkheden je ziet en welke kansen ontstaan als je vanuit een ander perspectief gaat denken. We dagen je uit anders waar te nemen en nieuwe verbanden te ontdekken.
Na deze training:
- Ben je in staat zonder vooroordelen naar een vraagstuk te kijken
- Heb je kennis gemaakt met perspectiefdenken en hoe je dit praktisch toepast
- Weet je problemen met creatief denken om te zetten in kansen
Dag 3 - Nieuwsgierig denken en verbanden leggen (9.30 - 16.00 uur)
Een helicopterview zorgt ervoor dat hoofd- van bijzaken gescheiden blijven en je goed zicht hebt op the bigger picture. Maar hoe doe je dat zelf? En kan je dat leren? Met kritisch denken, de juiste communicatieve vaardigheden en een nieuwsgierige opstelling kom je tot de kern en krijg je zicht op het grotere geheel.
Na deze training:
- Stel je kritische en onderzoekende vragen om de juiste informatie te verzamelen
- Heb je ervaren hoe je vanuit het grotere geheel hoofd- en bijzaken van elkaar kunt scheiden
- Ben je in staat oordelen uit te stellen en een probleemstelling te herformuleren
Dag 4 - Wrap-up inclusief een afsluitende lunch (9.30 - 13.00 uur
Een afrondende workshop waarin we een check doen op de individuele leerdoelen en de puntjes op de i zetten. In een afrondende retrospective blik je terug op het gehele leerproces. We sluiten de training af met een gezamenlijke lunch.
Werkwijze trainingen op locatie
Je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je hecht waarde aan persoonlijk contact en interactie met medecursisten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In al onze trainingen staan onze deelnemers centraal. Dat is ook de reden dat mensen voor onze trainingen kiezen: de persoonlijke aandacht en het leren van en met medecursisten.
Een mooie combinatie van klassikaal op locatie en online coaching
Een absolute voorwaarde om succesvol te werken aan competenties is zelfkennis: het gaat tenslotte om jou! Daarom begint iedere training met een persoonlijke (digitale) intake. Zo denk je vooraf al na over jezelf en over je eigen leerwensen. Die wensen nemen onze trainers mee in hun voorbereiding. Het beantwoorden van de vragen duurt maximaal 20 minuten. Een trainingsdag sluit je af met het formuleren van een persoonlijk actieplan: wat ga jij doen met wat je deze dag hebt geleerd?
Na de training ontvang je verschillende korte en prikkelende coachingsopdrachten waarop je feedback krijgt van de trainer. Houd er rekening mee dat je daar ongeveer 1 uur mee bezig bent per trainingsdag. Ook helpt de trainer je met het verwezenlijken van je actieplan. Zo blijf je gedurende 2 - 3 maanden, onder begeleiding van een trainer, actief bezig met jouw ontwikkeling; succes gegarandeerd!
Eigen leeromgeving
Zodra je je hebt ingeschreven voor een training krijg je toegang tot je eigen digitale omgeving (Mijn Molijn). Hier kun je al je persoonlijke documenten plaatsen zoals je actieplan, persoonlijke aantekeningen en certificaten. Je krijgt toegang tot de mediatheek met leerzame en leuke filmpjes. Ook krijg je toegang tot de bibliotheek met handouts van de trainingen, boekentips en interessante artikelen.
Aantal deelnemers
Minimaal 8 en maximaal 12
Kies je trainingsdata
Vink jouw datum aan en klik daarna op schrijf je in.
Let op: Om het maximale uit je trainingspakket te halen, moeten de trainingen in onderstaande volgorde worden gekozen.