Naar "Mijn trainingen"

Waarom volgt niet iedereen een cursus?

Gepubliceerd op 12-02-2019, door De Redactie

Deze vraag stelt Ben Tiggelaar zich in zijn column van 1 februari in het NRC. Uit gesprekken die Tiggelaar voerde met personeelsfunctionarissen blijkt dat maar ongeveer een kwart van de werknemers actief bezig is met training en ontwikkeling. Dat dit niet zomaar een wilde schatting is, blijkt uit onderzoek van Springest en onderzoeksbureau NIDAP. Een tegenvallend cijfer dus als je bedenkt dat er gemiddeld €950 aan opleidingsbudget per medewerker beschikbaar is en dat ontwikkelen tijdens werktijd kan gebeuren.

Verklaringen hiervoor die Tiggelaar hoorde van personeelsmensen:

  • Niet alle medewerkers weten dat er budget is
  • Medewerkers hebben het te druk
  • Medewerkers willen hun werkplek niet verlaten omdat hun collega’s dan nog meer werk op hun bord krijgen
  • Scholing speelt in het primaire proces op de werkvloer geen rol
  • Opleidingen volgen voelt voor veel mensen nog steeds schools en daarom hebben ze er simpelweg geen zin in

Het is lastig aan te geven hoe het precies zit, maar opmerkelijk is het wel. Want terwijl we al jaren praten over het belang van duurzame inzetbaarheid en een leven lang leren, is het ondanks alle mogelijkheden nog steeds zo dat de overgrote meerderheid van de werkenden er niks mee doet.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/01/driekwart-van-de-werkenden-wil-niet-op-cursus-a3652602

Waarom volgt niet iedereen een cursus?
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.