Over de waarde van menselijk contact
Gepubliceerd op 27-06-2019, door Bram HartMisschien een bekend beeld: na een lange dag op kantoor stap je in een overvolle bus richting het station, waar je midden in de spits (tegen beter weten in) een zitplaats in de trein probeert te bemachtigen. Zuchtend leg je je er maar bij neer dat je ook vandaag weer tevreden moet zijn met een plekje in het gangpad, ingeperst tussen twee onbekenden. Natuurlijk kan je naar de NS kijken voor een mogelijke verbetering van je situatie, maar is er ook iets dat je zélf kunt doen?
Dat is er zeker, zo vonden een aantal Amerikaanse onderzoekers. In een onderzoek werd forensen gevraagd om een gesprek te starten met onbekenden op weg naar of van hun werk. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de mensen die gesprekken startten met onbekenden, significant blijer waren dan de mensen die dit niet deden.
Voorafgaand aan het experiment schatten de proefpersonen in dat 40% van hun medepassagiers een gesprek met ze zouden willen voeren. Dit bleek een grove onderschatting: iedere persoon die een gesprek probeerde te starten, kon rekenen op een positieve reactie.
Maar waarom is dit nu belangrijk? Zoals al eerder genoemd werd, zorgde het positieve menselijke contact met een vreemde voor een positieve impuls. Mensen, als sociale dieren, zijn blijer én gezonder wanneer ze positieve sociale contacten onderhouden. Sterker nog, eenzaamheid staat bekend als een stressfactor die ongeveer even ongezond is als roken en overgewicht. Dus spreek die onbekende in de trein aan! Onze sociale contacten zijn namelijk een stuk belangrijker voor ons geluk dan hoeveel we verdienen.