Naar "Mijn trainingen"

Over de waarde van menselijk contact

Gepubliceerd op 27-06-2019, door Bram Hart

Misschien een bekend beeld: na een lange dag op kantoor stap je in een overvolle bus richting het station, waar je midden in de spits (tegen beter weten in) een zitplaats in de trein probeert te bemachtigen. Zuchtend leg je je er maar bij neer dat je ook vandaag weer tevreden moet zijn met een plekje in het gangpad, ingeperst tussen twee onbekenden. Natuurlijk kan je naar de NS kijken voor een mogelijke verbetering van je situatie, maar is er ook iets dat je zélf kunt doen?

Dat is er zeker, zo vonden een aantal Amerikaanse onderzoekers. In een onderzoek werd forensen gevraagd om een gesprek te starten met onbekenden op weg naar of van hun werk. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de mensen die gesprekken startten met onbekenden, significant blijer waren dan de mensen die dit niet deden.
Voorafgaand aan het experiment schatten de proefpersonen in dat 40% van hun medepassagiers een gesprek met ze zouden willen voeren. Dit bleek een grove onderschatting: iedere persoon die een gesprek probeerde te starten, kon rekenen op een positieve reactie.

Maar waarom is dit nu belangrijk? Zoals al eerder genoemd werd, zorgde het positieve menselijke contact met een vreemde voor een positieve impuls. Mensen, als sociale dieren, zijn blijer én gezonder wanneer ze positieve sociale contacten onderhouden. Sterker nog, eenzaamheid staat bekend als een stressfactor die ongeveer even ongezond is als roken en overgewicht. Dus spreek die onbekende in de trein aan! Onze sociale contacten zijn namelijk een stuk belangrijker voor ons geluk dan hoeveel we verdienen.

Bron: https://www.bbc.com/news/world-48459940

Over de waarde van menselijk contact
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.