Naar "Mijn trainingen"

Leidinggevende belangrijker voor werkplezier dan eerder gedacht

Gepubliceerd op 27-11-2018, door De Redactie

Wat is de belangrijkste factor die bepaalt of jij plezier hebt in je werk? Naar deze vraag is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. De factoren die het vaakste voorkomen zijn factoren als “duidelijke communicatie” of “grotere mate aan zelfstandigheid”. Maar in een andere factor, namelijk “contact met collega’s”, heeft een verschuiving plaatsgevonden.

Waar uit eerdere onderzoeken bleek dat het contact met de directe collega’s de belangrijkste factor was in het werkplezier, blijkt uit een recent onderzoek van Flycatcher dat het contact met de leidinggevende nu belangrijker wordt gevonden. Goed contact met de leidinggevende kan zorgen voor een hogere productiviteit en betrokkenheid, en minder cynisme op het werk.

 

Bronnen:

Leidinggevende belangrijker voor werktevredenheid

Onderzoek Flycatcher

Leidinggevende belangrijker voor werkplezier dan eerder gedacht
BLOG 22-06-2021 || door: Denise Molijn Molijn maakt de balans op: online is een blijvertje!

Waar staan we na 15 maanden thuiswerken, online vergaderen, een minimaal sociaal leven en een stuwmeer aan vrije dagen omdat we toch negens naartoe konden? Welke inzichten over werk, werkplek en werk-privé balans hebben we gekregen? Wat hebben we bereikt en wat hebben we gemist? Essentiele vragen nu de laatste maatregelen losgelaten lijken te worden en we weer meer keuze krijgen in wat we wel en niet doen.

NIEUWS 07-06-2021 || door: De Redactie Thuis en op kantoor: hybride werken is het nieuwe normaal

Nu het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt, zijn bedrijven en overheden bezig met hoe en vooral waar in de toekomst wordt gewerkt. Thuiswerken blijft daar deel van uitmaken, maar het kantoor ook: hybride werken noemen veel bedrijven en de overheid dat.

NIEUWS 20-04-2021 || door: De Redactie Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Van de mensen die in coronatijd besloten meer en verder te leren, koos de helft voor een training of opleiding het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.