De realiteit van Duurzame inzetbaarheid blijft achter
Gepubliceerd op 16-04-2019, door De RedactieHet begrip Duurzame inzetbaarheid komt veel terug in de werksetting: niet alleen staat het hoog op de strategische HR agenda van veel bedrijven, het was ook één van de door het AD verkozen jeukwoorden van 2018. Maar hoe ziet de praktijk van Duurzame inzetbaarheid er uit?
Precies over deze vraag heeft PW De Gids een whitepaper gepubliceerd, op basis van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2019. In dit onderzoek is aan respondenten gevraagd in hoeverre vijf factoren die nauw samenhangen met Duurzame inzetbaarheid voldoende aanwezig zijn op hun werkplek. Van de respondenten geeft slechts 18 procent aan dat medewerkers in meerderheid regelmatig een opleiding volgen, zich oriënteren op loopbaanmogelijkheden en doorstromen naar andere functies in de organisatie. Deze factor (verandervermogen) staat in geen relatie met de aandacht die aan duurzame inzetbaarheid wordt gegeven (53% van de ondervraagden geeft aan dat de dialoog over inzetbaarheid actief wordt aangegaan). Dit wordt ondersteund door een artikel dat we hier eerder over schreven.
Uit het onderzoek blijkt dat maatwerkafspraken over ontwikkeling, opleidingsmogelijkheden en autonomie van medewerkers ook afgenomen zijn ten opzichte van vorig jaar. En dit is zorgwekkend, want de verwachtingen over de manier waarop werk gaat veranderen blijven wel bestaan. De onderzoekers luiden daarom niet alleen de noodklok, maar roepen werkgevers ook op om na te denken over de praktische implementatie van Duurzame inzetbaarheid op de werkvloer.
Zelf de whitepaper lezen? Downloaden kan hier: https://intern.pwdegids.nl/nationaal-onderzoek-duurzame-inzetbaarheid-2019