Naar "Mijn trainingen"

Verdieping: hoe word je je meer bewust van je handelen?

Gepubliceerd op 14-03-2018, door Bram Hart

Hoe komt het dat je je van sommige fouten die je maakt pijnlijk bewust bent, terwijl je andere fouten steevast blijft maken? Dit komt volgens Daniel Kahneman doordat we twee manieren van handelen hebben: intuïtief en een reflectief.

Het intuïtief handelen kan het beste omschreven worden als de automatische piloot: het gaat hier om de handelingen die in onze dagelijkse routine zitten. We denken niet na over deze handeling terwijl we deze handeling aan het uitvoeren zijn, zoals het tandenpoetsen.

Tijdens het reflectief handelen zijn we ons een stuk meer bewust van wat we doen. Een mooi voorbeeld hiervan is autorijden: we zijn zeer bewust bezig met ons eigen handelen en wat er om ons heen gebeurt.

Het is daarom ook niet meer dan logisch dat fouten die je maakt tijdens het reflectief handelen je veel meer opvallen dan de fouten die je maakt tijdens het intuïtief handelen. De fouten die je maakt tijdens het intuïtief handelen heb je vaak niet eens door! Maar hoe krijg je grip op de fouten in je intuïtief handelen?

Hiervoor kijken we naar Donald Schön. Schön richt zich namelijk op het verbeteren van handelen en noemt dit, verwarrend genoeg, ook reflectie. Hij onderscheidt drie vormen van reflectie, die zich onderscheiden door het moment waarop de reflectie plaatsvindt: voor, tijdens en na het handelen.

 

Reflectie voor het handelen

Tijdens deze vorm van reflectie ben je voor dat je ergens aan begint bezig met wat je gaat doen, en wat het uiteindelijke doel is. Zo kan je jezelf afvragen of de handeling die je wil gaan uitvoeren, wel de beste manier is om tot het voorgestelde doel te komen.

 

Reflectie tijdens het handelen

Deze vorm van reflectie vindt plaats wanneer je iets aan het uitvoeren bent, en er zich een onverwacht probleem voordoet. Moet je je manier van handelen misschien aanpassen door de nieuwe situatie waar je je in bevindt?

 

Reflectie na het handelen

Dit is de bekendste vorm van reflectie, en staat ook wel bekend als evaluatie. Hierin ga je na wat er precies gebeurde tijdens je handeling en wat de gevolgen precies waren. Is er iets dat je in het vervolg anders zou kunnen en willen doen?

 

Via het schema van Schön kan je meer bewust omgaan met taken die er dusdanig ingesleten zijn dat je er eigenlijk niet meer over nadenkt. Natuurlijk hoef je niet het hele schema te doorlopen als je je tanden gaat poetsen, maar misschien is het een leuke om eens toe te passen in een mail die je je collega’s gaat opsturen!

 

Leestips: The reflective practitioner – Donald Schön 

Ons feilbare denken – Daniel Kahneman

Verdieping: hoe word je je meer bewust van je handelen?
BLOG 06-12-2020 || door: Pieter Molijn Online werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het kan wel!

Online werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het kan wel! Half maart van dit jaar had ik iedereen die zou beweren dat online trainingen een prima alternatief zouden zijn voor traditionele, klassikale trainingen toch wel redelijk voor gek verklaard. Maar inmiddels ben ik met de inzichten van de afgelopen maanden echt helemaal om! Online trainingen hebben zelfs veel voordelen ten opzichte van de live trainingen. Er zijn grote verschillen tussen live en online trainingen en ook zullen er altijd mensen zijn die liever een live training willen volgen vanwege de sociale componenten. Maar met onze ervaringen van de afgelopen maanden weet ik vrij zeker dat klassikale, online trainingen in kleine groepen op een goede toekomst kunnen rekenen bij thuiswerkend Nederland!

NIEUWS 31-08-2020 || door: Pieter Molijn Molijn in het ‘nieuwe normaal’

Maar toen we ons beseften dat de anderhalve meter economie echt wel even ‘de nieuwe normaal’ zou kunnen zijn, hebben we hard gewerkt om onze trainingen aan te passen aan de nieuwe realiteit.

NIEUWS 15-05-2020 || door: Pieter Molijn Opnieuw opstarten bij Molijn Training

Molijn Training komt weer op gang! Vanaf 1 Juni hebben wij de mogelijkheid weer klassikale trainingen te organiseren. Op dit moment maken wij onze locatie in Utrecht volledig Coronaproof!