Naar "Mijn trainingen"

Week van de werkstress: inleiding

Gepubliceerd op 12-11-2018, door Bram Hart

Welkom in onze eerste themaweek! Deze week is het de week van de werkstress, een onderwerp dat het verdient om beter uitgelicht te worden. Daarom zullen we deze week elke dag een blog of verdiepingsartikel publiceren, gericht op juist dit onderwerp. Zo staat er voor vandaag een inleiding op het programma, maar zal er verder in de week meer de diepte in worden gedoken. We nodigen je dan ook van harte uit om bij te blijven bij deze blogs en ons vooral van feedback te voorzien!
 

Wat is stress precies?

Stress is een lichamelijke reactie op een naderende situatie. Het lichaam maakt meer chemische stoffen aan om het lichaam in staat van paraatheid te brengen. Zo gaat de hartslag omhoog om meer bloed naar de spieren te pompen en ga je zweten om warmte af te voeren en om klappen af te weren. Dit is gemakkelijk biologisch te verklaren vanuit een overlevingsinstinct op levensbedreigend gevaar, maar tegenwoordig ontstaat stress in heel andere situaties. Wat vroeger levensbedreigend was, is voor de meeste mensen veranderd in bijvoorbeeld een presentatie op het werk, of een plotseling ingelast functioneringsgesprek.

Dit betekent niet dat stress altijd schadelijk is. Zoals gezegd, stress maakt het lichaam klaar voor actie: prestaties kunnen wezenlijk verbeteren wanneer je stress ervaart! Stress wordt pas schadelijk als de druk hoger wordt dan dat je aan kan. En hierin zit ook gelijk de oorsprong van het woord: het begrip stress komt oorspronkelijk uit de bouw, waar draagbalken onder een bepaalde druk staan (stress in het Engels). En dit is gelijk een goede metafoor: zodra het gewicht te groot wordt voor de draagbalk om te dragen, zullen er scheurtjes in de draagbalk verschijnen. En vanaf dat moment is er sprake van schadelijke stress.

 

Wat is er aan te doen?

Natuurlijk is het beter om schadelijke stress te voorkomen dan om het te bestrijden, maar mocht het al zo ver zijn dan is een goede eerste stap om de daarbij bijbehorende signalen te leren herkennen. Ongezonde of schadelijke stress kan zich namelijk zowel psychisch als lichamelijk klachten opleveren. Lichamelijke klachten kunnen variëren van hoofdpijn tot spijsverbeteringsstoornissen, terwijl psychische klachten juist komen in de vorm van het voelen van machteloosheid of zelfs verveling.

Voor de werkelijke aanpak van stress raden verschillende experts verschillende dingen aan. Zo bestaat er een belangrijke stroming die oproept om je visie op de situatie te herzien: omdat stress zoveel te maken heeft met je perspectief, kan het bijstellen van je perspectief wellicht winst opleveren. Mogelijk is de situatie helemaal niet zo spannend als je oorspronkelijk dacht. Neem bijvoorbeeld hartkloppingen door de stress: je kan dit als een indicator zien dat het niet goed met je gaat, maar aan de andere kant zorgt het sneller kloppen van het hart van betere toevoer van bloed naar je hoofd en ledematen. Je bent dus in staat om sneller te denken of te reageren, juist door dat sneller kloppende hart.

Een tweede aanpak is meer hands-on: zorg dat je hoofd ook zijn rust heeft. Leg de telefoon eens weg, ga eens een blokje om. Het uitschrijven van je dag in de vorm van een dagboek kan een heel ander perspectief opleveren. Door het vrijmaken van tijd voor jezelf kan je ademruimte creëren, waardoor de wereld er net iets anders uit kan komen te zien.

 

 

Andere opties

Natuurlijk zijn dit niet de enige manieren om stress te verminderen, en is het allemaal niet zo gemakkelijk als ik het nu over laat komen. Stress is behoorlijk ingewikkeld en voor iedereen anders. Wij bieden een aantal trainingen aan om je te helpen jouw stress op tijd te herkennen en wat je hieraan kunt doen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op via 030 763 0887 of mail@molijntraining.nl.

Week van de werkstress: inleiding
BLOG 06-12-2020 || door: Pieter Molijn Online werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het kan wel!

Online werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het kan wel! Half maart van dit jaar had ik iedereen die zou beweren dat online trainingen een prima alternatief zouden zijn voor traditionele, klassikale trainingen toch wel redelijk voor gek verklaard. Maar inmiddels ben ik met de inzichten van de afgelopen maanden echt helemaal om! Online trainingen hebben zelfs veel voordelen ten opzichte van de live trainingen. Er zijn grote verschillen tussen live en online trainingen en ook zullen er altijd mensen zijn die liever een live training willen volgen vanwege de sociale componenten. Maar met onze ervaringen van de afgelopen maanden weet ik vrij zeker dat klassikale, online trainingen in kleine groepen op een goede toekomst kunnen rekenen bij thuiswerkend Nederland!

NIEUWS 31-08-2020 || door: Pieter Molijn Molijn in het ‘nieuwe normaal’

Maar toen we ons beseften dat de anderhalve meter economie echt wel even ‘de nieuwe normaal’ zou kunnen zijn, hebben we hard gewerkt om onze trainingen aan te passen aan de nieuwe realiteit.

NIEUWS 15-05-2020 || door: Pieter Molijn Opnieuw opstarten bij Molijn Training

Molijn Training komt weer op gang! Vanaf 1 Juni hebben wij de mogelijkheid weer klassikale trainingen te organiseren. Op dit moment maken wij onze locatie in Utrecht volledig Coronaproof!