Naar "Mijn trainingen"

Snelgroeiers en laatbloeiers - Over specialisatie

Gepubliceerd op 20-01-2020, door De Redactie

Deze kreet komt je waarschijnlijk bekend voor: Oefening baart kunst. “Om ergens een expert in te worden, is tienduizend uur oefening nodig.” Tja, wie wil nu niet geloven dat je met toewijding en doorzettingsvermogen, álles kunt bereiken? Met sporters als Tiger Woods en Sven Kramer of wereldkampioen schaak Magnus Carlsen liggen de voorbeelden voor het oprapen. Allen zijn ze vroeg begonnen om uiteindelijk te kunnen presteren op het hoogste niveau. Maar is perfect leren schaken wel vergelijkbaar met onze loopbaan en werkervaring?

Voor bijna alle werkterreinen, betoogt David Epstein in het boek Range, raakt deze vergelijking kant noch wal. In veel gevallen is tienduizend uur oefening op één specialiteit zelfs contraproductief. Wat volgens Epstein wel werkt? Schijnbare ondoelmatigheid. Verbreed je horizon, geef jezelf de tijd, switch van beroep. Zo maak je niet alleen een passender studie-, werk-, of sportkeuze, je wordt er ook nog eens creatiever in.


Verbreed je horizon, geef jezelf de tijd, switch van beroep. Zo maak je niet alleen een passender studie-, werk-, of sportkeuze, je wordt er ook nog eens creatiever in.


Er zit namelijk een groot verschil in het worden van een schaakgrootmeester en het bewandelen van een carrièrepad. Om dit te illustreren legt Epstein de verschillen bloot tussen een vriendelijke (omkaderde) en vijandige (chaotische, onvoorspelbare) leeromgeving. In een vriendelijke leeromgeving – zoals schaken – zijn de regels duidelijk, is de informatie compleet (alle stukken liggen zichtbaar op het bord), en kun je de kwaliteit van elke zet (uiteindelijk) achterhalen. In zo’n omgeving maakt ervaring de speler snel beter.

Helaas lijken de meeste vaardigheden die mensen willen leren totaal niet op schaken. ‘Vijandige’ leeromgevingen zonder repeterende patronen zijn veel lastiger om onder de knie te krijgen. Om te komen tot succesvolle samenwerking, of bijvoorbeeld stressbestendigheid en zelfkennis is gewoon ‘jong beginnen’ en ‘veel uren maken’ geen garantie voor succes.

David Epstein heeft het in zijn conclusie lastig met het vinden voor een mooie oneliner voor het werken aan complexe vaardigheden, die zo belangrijk zijn voor persoonlijke groei en een succesvolle loopbaan. Bij Molijn zijn we daar wél uit; Alles dat je aandacht geeft groeit. Waar werk jij aan? Kijk op molijntraining.nl voor ons volledige aanbod!

  

Bron: De Correspondent - waarom hard werken geen recept voor succes is

 
BLOG 06-12-2020 || door: Pieter Molijn Online werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het kan wel!

Online werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het kan wel! Half maart van dit jaar had ik iedereen die zou beweren dat online trainingen een prima alternatief zouden zijn voor traditionele, klassikale trainingen toch wel redelijk voor gek verklaard. Maar inmiddels ben ik met de inzichten van de afgelopen maanden echt helemaal om! Online trainingen hebben zelfs veel voordelen ten opzichte van de live trainingen. Er zijn grote verschillen tussen live en online trainingen en ook zullen er altijd mensen zijn die liever een live training willen volgen vanwege de sociale componenten. Maar met onze ervaringen van de afgelopen maanden weet ik vrij zeker dat klassikale, online trainingen in kleine groepen op een goede toekomst kunnen rekenen bij thuiswerkend Nederland!

NIEUWS 31-08-2020 || door: Pieter Molijn Molijn in het ‘nieuwe normaal’

Maar toen we ons beseften dat de anderhalve meter economie echt wel even ‘de nieuwe normaal’ zou kunnen zijn, hebben we hard gewerkt om onze trainingen aan te passen aan de nieuwe realiteit.

NIEUWS 15-05-2020 || door: Pieter Molijn Opnieuw opstarten bij Molijn Training

Molijn Training komt weer op gang! Vanaf 1 Juni hebben wij de mogelijkheid weer klassikale trainingen te organiseren. Op dit moment maken wij onze locatie in Utrecht volledig Coronaproof!